exostoze: cauze, simptome și tratament
exostozele sunt creșteri osoase benigne care pot apărea în partea osoasă a canalului urechii exterioare. De asemenea, acestea sunt denumite și sexe ale canalului urechii sau surferi, deoarece apar deosebit de des la pasionații de sporturi nautice, cum ar fi surferi, scafandri și înotători. Aceste creșteri osoase apar atunci când canalul urechii este expus la apă rece pe o perioadă mai lungă de timp.
cauze și origine
Cauzele exacte ale exostozelor nu sunt complet clarificate, dar se crede că apa rece promovează dezvoltarea acestor creșteri osoase. Dacă canalul urechii este expus în apă rece în mod regulat și pe o perioadă mai lungă de timp, presiunea asupra țesutului osos crește, ceea ce poate duce la inflamație. Osteoblastele, celulele care sunt responsabile pentru creșterea oaselor pot fi apoi stimulate pentru a forma material osos nou, ceea ce duce în cele din urmă la exostoze.
simptome
În majoritatea cazurilor, exostozele rămân neobservate până când sunt descoperite în timpul unei examinări de către un medic. Atâta timp cât canalul urechii nu este complet depășit, nu provoacă simptome. Cu toate acestea, dacă canalul urechii este parțial blocat, poate fi mai dificil să îndepărtați apa sau ceara de ureche din ureche, ceea ce poate duce la inflamație. Acest lucru poate duce la durere și mâncărime la ureche, precum și la o deficiență de auz.
diagnostic
Un medic cu ureche și gât (medicul ent) poate face un diagnostic de exostoze. Otoscopia sau oglindirea urechii sunt efectuate pentru a verifica starea canalului urechii. Într -o otoscopie, un dispozitiv numit otoscop este utilizat pentru a examina canalul urechii și timpanul. Se face vizibil o îngustare a canalului urechii sau prezența exostozelor.
tratament
Dacă exostozele nu provoacă simptome sau nu provoacă doar simptome minore, nu este necesar un tratament. Cu toate acestea, dacă apar simptome precum dureri sau deficiențe de auz, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a elimina exostozele. În timpul operației, creșterea osoasă este îndepărtată pentru a deschide din nou canalul urechii. Operația se realizează sub anestezie locală și este de obicei o intervenție simplă.
prevenire
Cel mai bun mod de a evita exostozele în canalul urechii este prevenirea. Sportivii de apă și persoanele care înoată adesea sau se scufundă în apă rece ar trebui să poarte protecție auditivă pentru a proteja canalul urechii de daunele pe termen lung cauzate de apa rece. Conservanți auditivi adecvați sunt dopuri de urechi, ofițeri de protecție a urechilor sau capace speciale de neopren care acoperă canalul urechii.
De asemenea, este important să curățați în mod regulat canalul urechii pentru a evita colecțiile de câștiguri care pot bloca canalul urechii și pentru a duce la inflamație. Unele remedii la domiciliu, cum ar fi scurgerea uleiului în canalul urechii, pot ajuta la rezolvarea ceară a urechii și pot face mai ușor eliminarea acesteia. Cu toate acestea, este important să nu introduceți niciun obiecte ascuțite sau tampoane de bumbac în canalul urechii, deoarece acest lucru poate încălca canalul urechii și poate duce la infecții.
fazat
Exostoze în canalul urechii sunt o complicație comună în pasionații de sporturi nautice și persoanele care înoată adesea sau se scufundă în apă rece. Aceste creșteri osoase sunt de obicei benigne, dar uneori provoacă complicații, cum ar fi infecții recurente, dureri și pierderi de auz. Înlăturarea operativă a exostozelor este de obicei necesară pentru a evita complicațiile. Cea mai bună modalitate de a evita exostozele în canalul urechii este prevenirea prin utilizarea protecției auditive și curățarea regulată a canalului urechii.